Організація харчування ЗДО
НОРМИ
споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід або вечерю у закладах дошкільної освіти у разі п'ятиденного перебування
Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу / страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи |
|||||
різноманітні, сезонні, крім картоплі; свіжі, заморожені або квашені |
щодня на сніданок, обід та вечерю разом із зеленню |
||||
фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продукту |
два рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечері |
||||
Злакові, зернові та бобові |
перевага надається злаковим, зерновим кашам та макаронним виробам з вищим вмістом харчових волокон, слід чергувати з бобовими, в перших стравах |
щодня у чергуванні із стравами з картоплі під час сніданку, обіду та вечері бобові пропонуються принаймні три рази на тиждень |
|||
відварена без шкірки, запечена, тушкована або картопляне пюре, в перших стравах |
під час сніданку, обіду або вечері з таким чергуванням: одна страва з картоплі на чотири - п'ять страв із злакових, зернових/бобових |
||||
цільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна, з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хліба |
|||||
різні сорти морської риби, маса порції - розморожена риба, розроблена на філе із шкірою без кісток, або розроблена на філе без шкіри та кісток |
|||||
охолоджена/заморожена, крім водоплавної, маса порції без шкіри та кісток |
|||||
охолоджена/заморожена, нежирні (менше 15 грамів жиру на 100 грамів м'яса) частини тушки, маса порції без кістки |
|||||
варені, смажені з додаванням мінімальної кількості жиру, приготовлені до повної готовності |
|||||
Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини |
з кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D |
150 мілілітрів молока або рослинних напоїв або |
200 мілілітрів молока або рослинних напоїв |
||
рафінована соняшникова або кукурудзяна олія, або інша рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирів |
|||||
кількість солі в готових продуктах і стравах обмежується, використовується лише йодована сіль |
|||||
обмежується додавання цукру та меду під час приготування страв і напоїв |
до трирічного віку додавання цукру не дозволяється від 3 до 4 років 7,5 грама на сніданок, 10 грамів на обід та 7,5 грама на вечерю |
7,5 грама на сніданок, 10 грамів на обід та 7,5 грама на вечерю |
|||